Kategori arşivi: Bebek Örgüleri

bere modeli

Çok Şirin Bere (derya baykal)

Malzemeler:

  1. kadife yün
  2. orta kalınlıkta yün
  3. şiş no 5-6
  4. tığ no 2.1mm
  5. elyaf
  6. düğme
  7. yün iğnesi
  8. iğne
  9. iplik
  10. makas

Bere Yapılışı:

Orta kalınlıkta yün ve 5 no’lu şişle 70 ilmek başlanır. 2 sıra kırmızı, 2 sıra beyaz 1 ters, 1 düz 10 sıra lastik örülür. 6 no’lu şiş ile kadife yüne geçilir. Aralardan 14 ilmek eksiltilir. Kalan 56 ilmek 24 sıra düz örülür. 25.nci sırada 3 örülüp 1 kesilir. 1 sıra ters örülür. Örgünün düz tarafında 1 örülüp, 1 kesilir. 3 sıra örülür. Örgünün düz tarafında 1 örülüp, 1 kesilir. Kalan 13 ilmek 2 sıra örülür. Aralardan 7 ilmek arttırılır. 10 sıra örülüp, siyah yüne geçilir. 5 no’lu şişle 10 sıra örülür. İlmekler toplanıp, kapatılır. Beremiz hazır.

Atkı için:

12 ilmek başlıyoruz.6 sıra kırmızı yün ile örülür. 70 sıra, 2 sıra kırmızı, 2 sıra beyaz örülür. 6 sıra kırmızı örülüp, atkımız tamamlanır.

bere modeli

TİLKİLİ ATKI BERE (1)

TİLKİLİ ATKI BERE

 

Bu yazımızda anlatacagımız atkımız 7 ve 9 yaş arasında çocuklar içindir.
TİLKİLİ ATKI YAPILIŞI:

  • 1 Adet koyu 1 adet açık renk ip
  • 4 numara şiş

Açık renk iple  3 ilmek başlıyoruz.
1. sıra:1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,
2.sıra:düz
Bu iki sırayı 33 ilmek oluşuncaya kadar örüyoruz.
Renkli ipe geçip.7 cm  haroşa örüyoruz.
Düz sırada 3 ters 3 düz  lastik örüyoruz.
8 cm lastik örelim.
Tekrar haroşaya devam edelim.Bu sefer 40 cm.haroşa öreceğiz.
Düz sırada açık renkle 1 sıra gidip dönelim.
Bundan sonra kesme sıralarımız başlıyor.
1. sıra:1 düz,2si beraber sola,son 3 ilmek kalana dek ör,2 ilmek sağa,1 düz.
2. sıra:düz.
Bu 2 sırayı 3 ilmek kalana dek örelim.
Tekrar artırma sıramız var.
3 İlmeği 2 gidiş dönüş daha örelim.
1. sıra:1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,
2.sıra:düz
Bu iki sırayı 33 ilmek oluşuncaya kadar örüyoruz.
2 sıra düz örüp kesmeden örgümüzü ipe yada başka şişe geçirelim.
KULAKLAR:(2 adet olacak)
Açık renk iple  3 ilmek başlıyoruz.
1. sıra:1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,
2.sıra:düz
Bu iki sırayı 21 ilmek oluşuncaya kadar örüyoruz.Kesiyoruz.
Gözleri ve burnu ayarlayalım.
Şimdi önce kulakları sonrada açıkla bıraktığımız ilmekleri katlayıp dikiyoruz.
Bu kadar atkımız hazır.

TİLKİLİ ATKI BERE (2)
TİLKİLİ BERE YAPILIŞI:
Misinalı şiş  ile 75, iki şişle 76 lmek başlayıp 16 cm. haroşa örüyoruz.
misinalı için
1.sıra:(12 düz ,3lü kes)tekrarla son 12 ilmeğe adar 12 düz
2. sıra ve tüm çift sıralar düz
3.sıra: (10 düz ,3lü kes)tekrarla son 10 ilmeğe kadar 10 düz
5.sıra:(8 düz ,3lü kes)tekrarla son 8 ilmeğe kadar 8 düz
7 sıra:(6 düz ,3lü kes)tekrarla son 6 ilmeğe kadar 6 düz
9.sıra:(4düz ,3lü kes)tekrarla son 4 ilmeğe kadar 4 düz
11 sıra:(2 düz ,3lü kes)tekrarla son 2 ilmeğe kadar 2 düz
13 sıra:(3lü kes)tekrarla
14.sırayıda örüp bitir.
2 şiş için:
1.sıra:2 ilmek sola kes(12 düz ,3lü kes)tekrarla son 14 ilmeğe kadar 12 düz,2 ilmek sağa kes
2. sıra ve tüm çift sıralar ters
3.sıra: 2 ilmek sola kes(10 düz ,3lü kes)tekrarla son 12 ilmeğe kadar 10 düz,2 ilmek sağa kes
5.sıra:2 ilmek sola kes(8 düz ,3lü kes)tekrarla son 10 ilmeğe kadar 8 düz,2 ilmek sağa kes
7 sıra:2 ilmek sola kes(6düz ,3lü kes)tekrarla son 8 ilmeğe kadar 6 düz,2 ilmek sağa kes
9.sıra:2 ilmek sola kes(4 düz ,3lü kes)tekrarla son 6 ilmeğe kadar 4düz,2 ilmek sağa kes
11 sıra:2 ilmek sola kes(2 düz ,3lü kes)tekrarla son 4 ilmeğe kadar 2 düz,2 ilmek sağa kes
13 sıra:2 ilmek sola kes(3lü kes)tekrarla son 2 ilmek, 2 ilmek sağa kes
14.sırayıda örüp bitir

TİLKİLİ ATKI BERE (3)
TİLKİ YAPILIŞI:
3 ilmekle başlıyoruz.
3sıra haroşa örüyoruz.
1. sıra:1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,
2.sıra:düz
Bu iki sırayı 33 ilmek oluşuncaya kadar örüyoruz.
2 sıra düz örüp kesmeden örgümüzü ipe yada başka şişe geçirelim.
TİLKİ’NİN KULAKLARI:
Açık renk iple  3 ilmek başlıyoruz.
1. sıra:1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,gizli artırma,1 ilmek düz,
2.sıra:düz
Bu iki sırayı 21 ilmek oluşuncaya kadar örüyoruz.Kesiyoruz.
Gözleri ve burnu ayarlayalım.
Şimdi önce kulakları sonrada açıkla bıraktığımız ilmekleri katlayıp dikiyoruz.

TİLKİLİ ATKI BERE (1)

 

3LÜ KESME VİDEOSU

bebek

KOLAY BEBEK SÜVETER YAPIMI

bebek

Malzemeler:

  • bebe yünü
  • 5 numara şiş
  • düğme
  • iğne, iplik
  • makas
  • 3 numara tığ

Hazırlanışı:

  • Ön için:

Bebe yünü 2 kat yapılıp, 50 ilmek ile başlanır. 5 adet haroşo örülür. Kenarlardaki 5 adet ilmek haroşo ortadaki 40 ilmek düz olarak 19 cm örülür. Daha sonra kenardaki 5 adet ilmek kesilir. 8 adet haroşo örülür. Ortadaki 24 ilmek kesilip, yaka oluşturulur. İki tarafta kalan 8 ilmek 6 adet haroşo örülür ve ilmekler kesilerek kapatılır.

  • Arka için:

50 ilmek başlanır. 5 adet haroşo örülür. Kenarlardaki 5 adet ilmek haroşo ortadaki 40 ilmek ise düz olarak 19 cm örülür. Kenarda haroşo örülen 5 adet ilmek kesilir. 11 adet haroşo örülür, ortadaki 24 ilmek kesilir iki kenarda kalan 8 ilmek 3 adet haroşo örülür. İlmekler kesilerek kapatılır. 1 omuz ve 1 yan kenar dikilir. Açıkta kalan diğer kenar ve omuza tığ ile 1 sıra sık iğne ve zincir çekerek brit ilik yapılır. Düğmeler dikilerek süveter tamamlanır.

bebek patiği

yeni bebek patiği

bebek patiği

Malzemeler:

1 )koton ip
2) 4 numara şiş

Hazırlanışı:

41 adet ilmek gri iple başlıyoruz. 3 adet haroşo örülür. Pembe iple 1 adet haroşo daha örülür. Gri ipe geçilir. 5 sıra 2 ters, 1 düz örülür. 2 tarafta 16 ilmek, 2 ters-1 düz, ortadaki 9 ilmek düz örülür.

Kesme işlemi için, baştan 15 ilmek 2 ters 1 düz örülür. 16.ncı ilmek ve takip eden ilmekle birlikte alınır. 7 ilmek düz örülür. Takip eden 2 ilmek birlikte alınıp eksiltilir. Örgünün sonuna kadar devam etmeden geri dönülür. 9 ilmek ters örülür. Örgünün düz tarafında sıra başında ve sonunda 9 ilmeğin sağındaki ve solundaki ilmeklerden 1’er tane birlikte alınıp eksiltilir.

Toplam 7 defa bu şekilde eksiltme yapıldıktan sonra geriye kalan ilmekler birlikte 2 ters, 1 düz olarak 20 sıra örülür. Örgü ilmekler kesilerek kapatılır. Tabanı ve arkası dikilir. Koyu pembe, açık pembe ve mavi iple 8 dilimlik şeritler örülüp, resimdeki gibi dikilir.

sac-orgulu-kazak-modeli

Saç Örgülü Hırka Modeli Anlatımlı

Saç Örgülü Hırka Modeli Malzemeler:  

  • lüks minnoş  (1  yumak)
  • 4 numara şiş
  • 1 adet tığ
  • 28 cm uzunlugunda uygun renkte fermuar

Sac örgülü hırkamızı örerken düz örgü tekniği ve ters örgü tekniğinden faydalanacağız. Sac örgüsü modelini çıkarmak için 2+2 lastik örgü kullanacağız. Resimdeki renk hoşunuza giderse numarası: 3335

 

Saç Örgülü Hırka Modeli Yapılışı:
ARKA: 80 ilmek başlanır, 3 cm 2+2 lastik örülüp düz örgüye geçilir. beden boyu 22 cm örülerek kol evi için her iki taraftan 3+2 ilmek kesilir. beden boyu 33 cm örülerek yaka için ilmekler ortalanır ve ortadaki 26 ilmek bir defada beden boyu 35 cm cm de omuzlarda kalan 22 şer ilmek 3 aşamada kesilip bitirilir.

ÖN: 44 ilmek başlanır 3 cm 2+2 lastik örülür. ilmekler 3 ilmek düz 2 ilmek ters 7 ilmek düz 1 ilmek ters 12 ilmek düz 1 ilmek ters 18 ilmek düz … şeklinde dizilir. düz örülen 12 ilmek beden boyu 22 cm örülerek kol evi için bir taraftan 3+2 ilmek kesilir. beden boyu 27 cm olduğunda yaka için ön ortasından 5+4+2+2+2+2 ilmek kesilir. beden boyu 35 cm de omuzda kalan 22 ilmek 3 aşamada kesilip bitirilir.

Sol ön beden gibi örülürken lastikten sonra düz örgü yapılır.

KOLLAR: 42 ilmek başlanır 3 cm 2+2 lastik örülüp düz örgüye geçilir. her iki taraftan 2 cm arayla 10 defa 1 er ilmek artış yapılarak 62 ilmeğe ulaşılır. kol boyu 22 cm örülerek kol evi için her iki taraftan 3+2+2 sıra arayla 21 defa 1 er ilmek kesilir. kol boyu 29 cm örülerek kalan 10 ilmek kesilerek bitirilir.

Sol kol 42 ilmek başlanır 3 cm 2+2 lastik örülür. ilmekler 15 ilmek düz 12 ilmek ters 15 ilmek düz şeklinde dikilir. diğer kolda uygulanan işlemler tekrarlanır.

YAKA: 108 ilmek başlanır 3 cm 2+2 lastik örülüp bitirilir. yaka etrafına dikilir.

sac-orgulu-kazak-modeli

bebek-mor-battaniye-orgu

Bebek Battaniyesi Örme Anlatımlı

Bebek Battaniyesi Örmek İçin Malzemeler:

  • Vanilya Kokulu Yün 3 x 100 gr
  • Petek Furfur 3 x 50 gr
  •  8 mm şiş battaniye için
  • 6 mm şiş furfur için

Örgü tekniği olarak ise battaniyede Haraşo, Petek Furfur çift yön

Battaniyemizi 8 mm şiş kullanarak  70 ilmek ile örmeye başlıyoruz. 60 cm uzunluğunda 70 haraşo sırası – 140 sıra örelim ve tek seferde kapatalım. Haraşo uzayan bir örgü olduğu için biraz buhar verdiğimizde örgü boyumuz yaklaşık 80 cm olacaktır.

Kenar fırfır Eflatun – mürdüm ve mor çizgili Petek Furfur ipimizin bir sıra önlü arkalı mor rengini, sonraki sırada eflatun rengini kullanarak battaniyemizin kenarlarını hazırlayacağız. 6 mm şişimize 140 ilmek alalım ve çift yönlü 4 sıra (toplam 8 sıra) ördükten sonra battaniyemizin iki kenarına tığ ile tutturalım. Hazırlayacağımız ikinci parçayı da diğer iki kenara tutturalım.

bebek-mor-battaniye-orgu

erkek-bebek-orgu-hirka

Erkek Bebek Örgü Hırka Anlatımlı

Erkek bebekler için yapacağımız örgü hırkamıza 2 adet 100gr ip kullanacağız.Hırkamızı örerken 5 numara şişten yararlanmamız gerekmektedir.

Örgü Hırka Ön ve Arka Kısım Anlatımı:

Not:Alt taraftaki resimleri dikkatlice inceleyiniz..

60 ilmekle başlayıp 2.5 cm pirinç örün. 17 cm düz ördükten sonra kollar için sağ ve soldan 45′er ilmek ilave edin. Kol kenarı için başlardan 6′şar ilmeği pirinç örün. 16 sıra düz ördükten sonra arka ense için ortadan 30 ilmeği 6 sıra pirinç örerken kalan ilmekleri düz örmeye devam edin. 6 sıranın sonunda 30 ilmeğin sağ ve solundan 5′şer ilmek pirinci yaka kenarı için bırakırken kalan 20 ilmeği kesin (şu an trikonun önüne geçmiş bulunuyorsunuz). 30 sıra daha ördükten sonra arkada eklediğiniz 45′er ilmeği kesin. Kalan ilmekleri 17 cm düz, 2.5 cm pirinç örüp bitirin.

Örgü Hırka Ön Parça Anlatımı: 28 ilmekle başlayıp 2.5 cm pirinç örün. Sağ ve soldan 5′er ilmeği pirinç örmeye başlayın (buraya her iki taraftan 4′er ilik açın). Kalan ilmekler için: 2 ters, 6 düz (3 ilmekli saç örgüsü için), 2 ters, 6 düz (saç örgüsü için), 2 ters örün. Saç örgülerini 10 sırada bir çevirin. Saç örgülerini 5 defa çevirdikten sonra 2.5 cm daha pirinç örüp bitirin.

erkek-bebek-orgu-hirka-1
erkek-bebek-orgu-hirka

kız-yelek (1)

Kız Bebek Yelek Anlatımlı

ARKA: 76 ilmekle başlayıp 16 cm haraşo örerken, son 4 sırada sağ ve soldan 1 ‘er ilmek eksiltin.

ÖN: 40 ilmekle başlayıp arkadaki gibi 16 cm haraşo örün. Kolu ve yakayı aynı anda kesmeye başlayın. Yaka ve kol için 6 sırada 1 ‘er ilmek kestikten sonra 11 cm daha haraşo örün. Omuzları kapatmadan önce ense için bir taraftan 4 ilmeği örmeye devam edip diğer omuzda dikin.

ARKA TIĞ İŞİ: 6 zincir çekip halka yaptıktan sonra, bunun üstüne 4 zincir çekip 3 tırabzan örün ve aşağıdaki gibi devam edin:

4 zincir çekip aynı yere batarak 1 tırabzan örün. Arka tarafa geçip, tekrar 4 zincir çekin ve 3 tırabzan örün. Sonra 3 zincir çekip alttaki 3 tırabzanın üstüne 1 kafes örün. Tekrar 3 zincir çekip 3 tırabzan örün. Arka yüze geçip 4 zincir çekin ve 3 tırabzan örün, 3 zincir çekip 1 kafes örün ve tekrar 3 zincir çekip ortaya 3 defa batarak sık iğne örün. 3 zincir çekip 3 tırabzan örün, 1 zincir çekip 1 tırabzan örün ve arka yüze dönün. 4 zincir çekip 3 tırabzan örün, sonra 3 zincir, 5 sık iğne, 3 zincir, 3 tırabzan, 1 zincir, 1 tırabzan ile devam edin ve arka yüze geçin. 4 zincir, 3 tırabzan, 3 zincir, 3 tırabzan, 3 zincir, 3 sık iğne, 3 zincir, 3 tırabzan, 3 zincir, 3 tırabzan, 1 zincir, 1 tırabzan örün ve arka yüzde 4 zincir, 3 tırabzan, 3 zincir, 1 tırabzan, 3 zincir, 3 tırabzan ile bitirin. Bu tarifi kullanarak motifleri resimdeki adet kadar örün.

 

KENAR: 4 zincir, 1 sık iğne şeklinde 4 sıra geçin. Son sırada kullanacağınız adet kadar boncuğu (ortalama 280 – 290 adet)   ipe dizin. Boncukları 3′lü gruplar halinde alıp, aralarına 3 zincir çekin.

Tığ ile ördüğünüz parçayı haraşo olarak ördüğünüz arka parçaya diktikten sonra omuzlarda tığ ile birleştirin.

DÜĞME: İpi işaret parmağınıza 15 defa doladıktan sonra kenarlarına sık iğne geçin . İğne kullanarak ipe 4 adet boncuk geçirip düğmenin kenarlarından tutturarak ortasına dikin.

renkli-harosa

Erkek Çocuk Haraşo Kazak

  • 4 numara şiş kullanacağız
  • düz örgü,ters örgü ve haroşa örgü ile öreceğiz
  • 2 renk ip

 

YAPILIŞI

  • 1. ve 2 sıra:  1. renk ip ile 1 diş haraşo örülüp düz örgüye geçilir.
  • 3. sıra:  2.renk ip ile 5 ilmek düz 1 ilmek şişe örmeden alınır, 5 ilmek düz 1 ilmek şişe örmeden alınır… şeklinde örülerek sıra tamamlanır.
  • 4. 5. ve 6. sıra: İlmekler geldiği gibi örülürken örülmeden alınan ilmekler her sırada aynı şekilde şişe örülmeden alınır.
  • 7. 8. 9. ve  10. sıralar: 1.renk  ip ile 2 diş haraşo örüldükten sonra 3. sıradan itibaren örnek tekrar edilir.

ARKA VE ÖN: arka ve ön bedenler aynı şekilde örülür. 1.renk ip ile 70 ilmek başlanır.3 cm haraşo örülüp örnek uygulanır. beden boyu 22 cm örülerek kol evi için her iki taraftan 3+2+10 defa 1 er ilmek kesilir. beden boyu 29 cm de kalan 40 ilmek bekletilir.

KOLLAR: 1. renk ip ile 30 ilmek başlanır. 3 cm haraşo örülüp örnek uygulanır. her iki taraftan 1,5 cm arayla 10 defa 1 er ilmek artırılarak 50 ilmeğe ulaşılır. kol boyu 21 cm örülerek kol evi için her iki taraftan 3+2+10 defa 1 er ilmek kesilir. kol boyu 27 cm de kalan 20 ilmek bekletilir. diğer kol da aynı şekilde örülür.

YAKA: Bekletilen 120 ilmek tek şişte toplanarak 1. renk ip ile 3 cm haraşo örülüp ilmekler bir defada kesilerek bitirilir.

 

renkli-harosa

orgu-yastik-kilifi-ve-kirlent-modelleri

Fikir Alacağınız Örgü Modelleri

Bazı bayanlar örgü örmeği çok sever.Örgü işini seven kadınların bazıları şiş ile örgü örmeyi severken,kimileride iğne oyası,tığ ile örgü işi yapmayı sevmektedir.Bu yazımızda sizlere örnek alabileceğiniz bazı örgü modellerinin resimlerini derledik.

 

 

 

 

 

bebek hırkası

Bebek Hırka Yapılışı

bebek hırkası

HIRKAMIZIN MODELİ KOLAY İŞKEMBE.

SELANİK ÖRGÜDE OLDUĞU GİBİ TERSTEN HARAŞO OLARAK 1 İLMEK ÖRÜLÜR, 1 İLMEK DİĞER ŞİŞE BOŞ ALINIR, 1 ARTTIRILIR.

TEKRAR 1İLMEK ÖRÜLÜR, 1 İLMEK BOŞ ALINIR VE ÜZERİNE ARTTIRILIR.

BU SIRA SONUNA KADAR İŞLEM BÖYLE DEVAM EDER.

ARKA SIRADA 1 İLMEK ÖRÜLÜR, ARTTIRMA İLE BİR SONRAKİ İLMEK BİRLİKTE ALINARAK KESME YAPILIR.

TEKRAR 1İLMEK ÖRÜLÜR ARTTIRMA İLE BİR SONRAKİ İLMEK BİRLİKTE KESME YAPILIR.

pempe bebek patik

Anlatımlı Pembe Patik

pempe bebek patik

PEMBE PATİĞİMİZİN YAPILIŞI :

  1. 52 ilmek ile başlıyoruz. 8 sıra örüyoruz. Sırayla düz örgü – ters örgü .
  2. Patiğimizin kenarlarında 11 ilmek haroşo örgü, ortadaki ilmekler ikili lastik örgü olacak. 8 sıra haroşo örün.
  3. Kenarda 12 ilmek bırakıp ortayı kesicez.
  4. Bir sonraki sırada 12 ilmeği örüp, ortaya 10 ilmek eklicez.
  5. İkili lastik örgü kurup,  20 sıra örüyoruz. 4 sıra düz-ters örgü sıralaması yapıyoruz.VE dikin…
  6. En son orta lastiği büzüp , üste dikin. Ponponlar ve gözler dikip patiğinizi tamamlayın.
kız bebek patik modeli

Kız Bebek Patiği Yapılışı

kız bebek patik modeli

Kız Bebek Patiği Yapılışı :

Patiğimize 64 ilmekle başlıyoruz. 5 sıra haroşo örüyoruz.
Krem renge geçiyoruz.2 sıra düz örgü yapıyoruz.
KIRMIZIYLA İKİ sıra düz örgü yapıyoruz. Böylece hep haroşo oldu.
Kenarlarda 26 ilmek ,ortada 12, ilmek olarak ayırıyoruz. (26-12-26)
Ortadaki 12 ilmek haroşa olarak örülürken sıra sonunda bir ilmek kenardan alınıp kesilir. 8 sıra haroşo yapılır.(18-12-18) ilmek olacak şekilde kalır.
Krem ip ile düz örünüz.İlmekleri kesin.
Alt taban için ortadan 12 ilmek çıkar. . 15 sıra haroşa örün.
16.  sırada sıra sonlarında 1 ilmek kesin.6 ilmek kalınca 2 sıra daha ör, kes.
Kenarları tığ ile birleştir. Aynı yere 3 zincir ile batın. Arada tek zincir.
Bağ için kenardan 5 ilmek çıkar ve haroşa ör. Uca delik koy.

patik modeli

Patik Yapılışı

patik modeli

Bebek Patiğimizin Yapılışı :
1. Patiğimize 10 ilmek ile başlayacağız. Taban için toplam 36 sıra haroşa örüyoruz.
2. Kenarlardan 18′ er ilmek alınır. Başlangıç kenardan 10 ilmek alıyoruz. Toplam 56  ilmek.
3. 4 tur ters, 4 tur düz, 4 tur ters, 4 tur düz, 4 tur ters örülecek.
4. Burun kısmı için 2 yandan 8′er  ilmek kesiyoruz. Toplam 40 ilmeğimiz kalacak.
5. Kalan 40 ilmeği 3 tur düz örüyoruz.
6. 4.üncü turda delik açmak için (2  düz, 1 dolama, 2 düz birlikte ör) şeklinde tekrarlayın.
7. 22 tur düz ördükten sonra kapatıyoruz.
8. Deliklerden kurdele veya ip geçirebilirsiniz.